Psycordia: PLEJADE @ Galileo (astronomski centar Rijeka) – 02.08.2013

Javni događaj
Petak u 20:00 – subota u 4:00
– PLEJADE –
Psychedelic Chill-SpaceAmbient-Chillgressive-Progressive eventPetak, 02.08.2013
Galileo Bar Rijeka AC / Astronomski centar Rijeka
Početak: 20:00 —- Kraj: 04:00
Ulaz SLOBODAN

Kroz mistične zvukove “psihodeličnog” glazbenog spektra u prelijepom ambijentu riječke zvjezdarnice, otvorite svoj um i krenite na putovanje beskrajnim nebeskoim prostranstvima te otkrite ljepotu Plejade, jedne od najbližih nam galaktičkih skupina udaljenih 440 svjetlosnih godina od Zemlje.

■ Galileo ( krovna terasa ) ———— 20:00 – 00:00 h
PsyChill-SpaceAmbient-Chillgressive w/
— DJ Radical Fusion (Psycordia, Rijeka)

■ Galileo ( bar ) ————————- 00:00 – 04:00 h
Progressive Psytrance w/
— DJ Radical Fusion (Psycordia, Rijeka)
— DJ Psy Element (Psycordia, Rijeka)

* PLEJADE (značenje)
Sedam sjajnih zvijezda- sedam grčkih junakinja: Meropa, Elektra, Maja, Tajgeta, Alkiona i Kalena. No između njih, stotine ostalih manjih zvijezda s njima tvori skupinu zvijezda- Plejade. 440 svjetlosnih godina od nas, Plejade su jedne od najbližih nam galaktičkih skupina. Najsjajnije su Alkona i Kalena, čak 40 do 1000 puta sjajnije od našeg sunca. Plejade nam predstavljaju najbolje i najbliže primjere nakupine oblaka mladih zvijezda. Sjaj tih oblaka reflektira se od čestica u međuzvjezdanom oblaku plina i prašine. Čestice raspršuju plavu boju, pa je i boja ovih oblaka plava. 

Plejade su jedne od mnogih svemirskih objekata poznatih od davnina. 6 zvijezda moguće je vidjeti golim okom, a pod posebnim uvjetima i do 9. Nakupinu je prvi put promatrao Galileo i zabilježio je više od 40 zvijezda. Ona sadrži bezbroj dvojnih zvijezda i nekoliko trojnih, te nekoliko bijelih patuljaka. Procjenjuje se daj je starost Plejada oko 100 milijuna godina. Neke od Plejada vrte se između 150 i 300 km na sekundu. Smatra se da je prosječna starost nakupina oko 250 milijuna godina nakon čega se rasprše u izolirane zvijezde.